Så får du ett tjockare hår

Alla kan drabbas av håravfall. Även om det är vanligare att bli tunnhårig på äldre dagar, kan håravfall drabba vem som helst i alla åldrar. Det gäller dock att ta reda på orsaken bakom håravfallet för att kunna vidta rätt behandlingar och mycket hjälp finns att få.

Håravfall som barn

Barn och ungdomar drabbas ytterst sällan av håravfall då de befinner sig i den växande fasen i livet. Det är inte förrän runt 25-års åldern, då tillväxthormonerna slutar produceras, som ålderstecken som håravfall kan smyga sig på. Därför bör håravfall hos barn tas på allvar. Det kan nämligen finnas en bakomliggande sjukdom till håravfallets uppkomst. Näringsbrist och stress kan vara orsaker till barns håravfall. Men hur barnen hanterar sitt eget hår kan också spela roll. Om barnet är hårdhänt när det borstar håret eller ofta har tajta tofsar kan det bidra till att håret tunnas ut.

Håravfall som vuxen

Det är vanligast att vuxna drabbas av håravfall och det kan bero på många saker. Vanligast är att män tappar håret om de har hormonet Dihydrotestosteron (DHT) som förstör hårsäckarna. Men stress, näringsbrist och hormonrubbningar är vanliga orsaker till håravfall både hos män och kvinnor. Dock finns det hjälp att få. Först och främst gäller det att ta reda på vad håravfallet beror på. Kanske kan en lugnare livsstil, bättre mat och en bättre hormonbalans göra susen. Om inte, så kan man påbörja olika behandlingar. En PRP behandling med Nordic Hair i Göteborg är en behandling som går ut på att stimulera hårtillväxt genom att ens eget blod injiceras i hårbotten.

Beroende på vilken typ av håravfall man lider av finns det olika behandlingsmetoder i olika prisklasser. Börja med att uppsöka en vårdcentral så att du kan få svar på vad just ditt håravfall beror på. Då slipper du utföra onödiga behandlingar som både kan vara dyra och tidskrävande. Kanske kan en KBT-behandling vara det bästa alternativet för dig, där du arbetar med att psykiskt må bättre trots ditt håravfall.

Rekommenderade artiklar