Ekokläder – den nya trenden

Shopping av kläder har länge tillhört nöjet för många människor – kvinnor som män. Men de senaste decenniernas slit och släng har gjort att allt fler nu tänker i ett mer miljövänligt perspektiv och köper ekologiska kläder. De kan vara tillverkade av ekologiskt material eller vara tillverkade på ett klimatsmart sätt – ofta både och.

Till och med de stora klädjättarna tänker idag på hur de tillverkar och designar sina kläder. Både HM, Zara och Mango med flera tillverkar en större del av sina kollektioner i ekologiskt material såsom bomull eller lin. NA–KD säljer många plagg, bland annat snygga jackor i ekologiskt material. Återvunna material eller andra naturmaterial som lyocell eller tencel har blivit allt vanligare och HM har till och med en egen kollektion som de kallar Conscious där de endast gör kläder av återvunna material. Du kan även i flera butiker hos ovan nämnda varumärken lämna in gamla kläder så att de kan återvinnas och bli till nya inom kort, vilket gör att du slipper tära på jordens resurser mer än nödvändigt.

Mer ekologiskt mode på nätet

Näthandeln har ökat lavinartat inte minst i samband med coronapandemin. Även om folk har suttit hemma mycket och arbetat så har shoppingen inte direkt avtagit, snarare tvärtom. Många e-handlare har upplevt en enorm ökning av trafik till deras sajter och även konkurrensen har blivit hårdare. Det i sin tur har gynnat digitala marknadsföringsbyråer som har hjälpt alltfler kunder att ranka högre för att springa om sina konkurrenter online. Detta gäller inte minst modeföretagen. Faktum är att många som suttit hemma har velat att handla till pandemins slut och liksom tänkt sig in i framtiden vad de ska ha på sig när pandemin till slut avtar.

Ekologiska kläder är genomtänkta

Tro inte för en sekund att ekologiska kläder är fula och intetsägande, tvärtom. Ofta har det lagts ner mer krut i både design och material för att dessa plagg ska säga mer än traditionellt material. För det mesta kan du inte ens se skillnad på om materialet är ekologiskt eller inte. Tänk på att ekologiskt inte behöver innebära naturmaterial utan kan som vi nämnde ovan lika gärna vara återvunnen polyester eller liknande. Det kan också vara rättvist tillverkat så att människor som färgar eller syr kläderna arbetar på sjyssta villkor eller att det inte finns några giftiga kemikalier i färgerna, transporten är rättvist och lönerna är jämställda. Ekologiska kläder är så mycket mer än naturens egna resurser.

Rekommenderade artiklar