ModeMode

HälsaHälsa

Jobba med skönhet

Drömmer du om att jobba med skönhet? Det är en stor och växande bransch där det finns flera vägar att gå. I långa loppet bör du dock starta eget företag, då de flesta inom skönhetsbranschen är egenföretagare.

Skönhet

Skönhet är både roligt och kreativt. Om du älskar att hålla på med skönhet, mode och hälsa finns det många olika karriärvägar som du kan välja mellan. Det som är särskilt bra inom just skönhetsbranschen är att du faktiskt kan testa olika yrken, eller branscher, utan att nödvändigtvis ha gått en utbildning. Om du ska jobba som frisör måste du naturligtvis var utbildad frisör, men alla kan testa att klippa hår. Gillar du smink och är skicklig på att sminka folk, så kan du träna på familj och vänner, titta på Youtube-filmer och lära dig mer, innan du väljer att gå en utbildning. För att jobba i en skönhets- eller modeaffär behöver du inte heller någon utbildning. Börja med att testa olika branscher, ta reda på vad du verkligen är skicklig på. Så att du sedan kan satsa på rätt utbildning. Du kan också söka upp företagare som du beundrar och be dem om råd. Om du känner en skicklig makeupartist kan du fråga denne om branschen, hur lätt det är att få arbete, vad som krävs och om olika vägar att ta sig framåt.

Egenföretagare

Såvida du inte jobbar på en modebutik så måste du nästan alltid vara egenföretagare inom skönhetsbranschen. I alla fall om du vill satsa på det långsiktigt. De flesta frisörer hyr en stol på en salong, men driver eget företag. Om du vill ha eget klädmärke måste du bygga upp det själv. Detsamma gäller om du vill ha en skönhetsbutik, vare sig det är en fysisk butik eller e-butik. För att jobba med skönhet måste du ofta ha ett eget driv, en vilja, och våga testa nya saker. Det är också viktigt att vara del av ett större nätverk och samarbeta med andra företagare.

Börja online

Det första som du kan göra för att ta dig in i skönhetsbranschen är att skapa en blogg, e-butik och/eller en YouTube-kanal. Du kan redan idag börja bygga upp ett varumärke som du sedan kan utveckla. Om du älskar parfymer och smink kan du blogga om olika parfymmärken och skapa YouTube-filmer som visar olika sminkmetoder. Om du kombinerar en blogg, YouTube-kanal och en webbshop kan du börja skapa dig både ett namn och en inkomst på ditt skönhetsintresse. Vissa personer lyckas rent av att starta klädmärken utan att ens vara designers. Det fina med skönhetsbranschen är att människor kommer vara intresserad av vad du kan designa eller erbjuda utifrån din begåvning – inte utbildning. Det är alltid bra att ha en utbildning, men om du kan skapa egna vackra silversmycken som folk vill köpa, så spelar din formella utbildning ingen roll. Bara din kunskap och kreativa begåvning.

Vackert leende

Det finns två saker som gör alla människor vackra: varma vänliga ögon och ett stort leende. Ta hand om både läppar och dina tänder på ett bra sätt, så kan du alltid känna dig trygg när du ler.

Ta hand om läpparna

För att ditt leende ska bli så vackert som möjligt måste du ta hand om dina läppar. Frasiga och torra läppar ser tråkiga ut. Först och främst är torra läppar ett tecken på att du dricker för lite vatten. Din hy behöver mycket vatten då det är vårt största organ. Börja med att dricka mer vatten och se om du får mindre torra läppar. Vintertid behöver de flesta av oss använda ett läppbalsam. Det ger mjuka och härliga läppar som ser snygga ut. Under riktigt soliga vinterdagar, och naturligtvis under hela sommaren, är det också viktigt att skydda läpparna med solskydd. Visst är det vackert med läppstift och läppglans, men för ett riktigt fint resultat måste läpparna vara mjuka och fina innan du applicerar läppstift eller läppglans. Annars blir resultatet sämre, än om du inte använt något smink alls. Har du problem med torra läppar kan du använda en lite fetare kräm för att få ner frasigheten.

Vita tänder

Det är mycket roligare att le om dina tänder är fina och vita. Idag är det många som väljer att gå till tandläkaren för att bleka sina tänder, men du kan börja med att testa en whitening-tandkräm när du borstar tänderna. Det är också viktigt att du tar hand om emaljen och att den inte blir missfärgad. Om du röker eller snusar ska du sluta med det, då både cigaretter och snus har en mycket negativ inverkan på din munhälsa. Och på hela din hälsa. Drick mindre läsk och juice då sådan dryck fräter mycket på tänderna. Borsta tänderna två gånger per dag och borsta dem inte direkt efter att du har ätit något. Då är emaljen porösare och slits mer. Glöm inte heller att använda tandtråd. Det mår tandköttet bra av.

Om du längtar efter vita tänder kan du antingen testa ett tandblekningskit hemma eller så går du till en tandläkare och bleker dina tänder. Om du är mycket missnöjd med dina tänder kan det också vara smart att använda tandställning för att få dem raka och snygga.

Bygg upp ett parfymförråd för alla tillfällen

Det är skönt att lukta gott. Med ett genomtänkt parfymförråd kan du dofta rätt vid alla tillfällen. Förutom att det ser snyggt ut med en hylla full med vackra parfymflaskor i ditt rum eller i badrum.

Rätt doft för rätt säsong

Först och främst måste du hitta några signaturdofter som du verkligen gillar och som representerar dig. Du bör satsa på en lättare och fräsch doft för sommaren och en lite tyngre parfym för vintern. Hur en parfym doftar beror delvis på hur varmt det är. Under varma dagar blir vår hud varm och parfymdoften blir mer påtaglig. Du vill lukta gott, inte stinka. Det är därför som du ska hitta en eller ett par sköna sommarparfymer. Parfymer som känns fräscha och som du kan ha mitt på dagen, även när det är 30 grader plus och solsken. På vintern är huden kallare och du kan med fördel bära en lite tyngre doft. Risken att du kommer lukta för mycket är inte lika stor som på sommaren.

Dofter för alla tillfällen

Även om du har hittat din signaturdoft som du älskar, så bör du inte ha samma doft hela tiden. Det är skillnad att gå på romantisk middag och sitta på arbetsmöte. Om du använder parfym på jobbet är det viktigt att du verkligen uppfattas som professionell. Försök att dofta så lite som möjligt, men med en mer mogen doft, så kommer du tas mer på allvar. Läs modemagasinet Elle så kommer du lätt upptäcka nya märken och editions.

Alltid bära parfym?

Nej, du ska inte alltid bära parfym. I Frankrike, parfymens hemland, brukar kvinnor ha vissa parfymfria dagar. Om du alltid bär parfym kommer du förstöra ditt luktsinne. Så låt näsan vila minst en-två dagar i veckan, annars finns det en risk att du använder för mycket parfym.

Starta eget modeföretag

Drömmer du om att ha ett eget modeföretag? Ett eget klädmärke med modeshower? Idag finns det möjligheter som aldrig förr.

Eget klädmärke

För att lyckas som designer bör du ha en utbildning. I annat fall måste du gå kurser och träna dig på att sy kläder. Ett annat sätt att bygga upp ett varumärke på är genom att ha en idé om vilka slags kläder som du vill sälja och sedan anlita en designer som designar dem åt dig. Förutom att ha en egen klädkollektion måste du få dem i produktion. Alltså hitta en fabrik som kan sy dem. De flesta fabriker finns i Asien, men det finns också fabriker i Östeuropa. Fler och fler kommer i en nära framtid att vilja köpa närproducerade kläder då klädindustrin är en större miljöbov än flyget. Därför kan det vara smart att satsa på en fabrik i Europa.

Få ut dina kläder

Du behöver skapa en webbshop där du kan sälja dina kläder. Sedan behöver du ha modevisningar. I början kan du ha visningar online. Det är också smart att anlita influencers som bär dina kläder. Om du lyckas riktigt bra kan du en dag vara med på Stockholm Fashionweek och andra stora modeshower.

Drömmer du om att bli kläddesigner?

Tänk att vara kläddesigner och skapa kläder som andra gärna har på sig. Det är en dröm som många har. Om du är riktigt seriös börjar du planera din framtid som kläddesigner redan idag.

Utbildning

För att lyckas som kläddesigner bör du gå en bra utbildning, som Mode 180 p på Beckmans. Du måste ha stor kunskap om ämnet, förstå dig på både olika stilar, tyger, material och hur de bäst ska användas. Att designa kläder handlar idag också om ekonomi och att ha ett klimattänk.

Eget märke eller anställd

Efter utbildningen kan du söka anställning på ett stort modeföretag som H&M eller Esprit. Du kommer inte bli känd där, men få lära dig massor. När du har mycket kunskap om både hur du ska designa kläder och om hur branschen fungerar kan du starta ett eget märke. Det kan ta ett tag innan du kommer på din stil. När du startar ditt klädmärke vill du ha något unikt att erbjuda, inte bara efterapa dina favoritmärken. Under både din utbildningstid och när du arbetar för ett modeföretag är det smart om du börjar rita dina egna kollektioner för att få en känsla för vilken stil som du vill satsa på.

Skönhet och hälsa

Skönhet och hälsa hör verkligen ihop. Idag säger man att hälsa är det nya smala. Det är inne att vara vältränad och hälsosam, inte att banta.

Skönhet

Vad är egentligen skönhet? Vad som är vackert ligger naturligtvis i betraktarens ögon. Samtidigt finns det sådant som alla kan komma överens om är vackert. När det kommer till mode och skönhet går det ofta trender i vad som anses vara vackert. Men att se hälsosam ut, vara vältonad och ha ett snyggt leende upplevs alltid som vackert. Det bästa du kan göra för ditt utseende är att sluta röka, dricka mindre alkohol, sova mer, äta hälsosamt och motionera. Om du ska på fest på kvällen kan du med fördel gå till gymmet och träna tidigare på dagen. Då kommer du både känna dig piggare och se piggare ut. Bara en raskare promenad kommer att göra skillnad. Träning har verkligen en positiv inverkan på vårt utseende.

Hälsa

För att satsa på hälsa och skönhet är det smart att läsa träningsmagasin som iForm, där du får inspiration att träna, komma i form och leva hälsosamt. Eftersom hälsa är det nya smala ska du fokusera på en skön och rolig livsstil: anmäl dig till löploppet, Vasaloppet och gå en danskurs. Testa nya idrotter och vandra på semestern. Aktivitet, både den på gymmet och att vara aktiv under vardagen, kommer hjälpa dig att må bra och även se snyggare ut. Glöm inte heller att satsa på din sömn, minimera stress och att dricka mycket vatten.

Ät hälsosamt: satsa på tallriksmodellen

För att ta hand om din hälsa är det viktigt att du äter varierat och hälsosamt. Vare sig du behöver gå ner i vikt eller vill behålla vikten, är det smart att äta utifrån tallriksmodellen.

Tallriksmodellen – gå ner i vikt

Livsmedelsverkets tallriksmodell är verkligen en bra utgångspunkt om du vill gå ner i vikt. Tallriksmodellen är indelad i tre delar: protein, kolhydrater och grönt. För att behålla vikt äter man en tredjedel av vardera, men ju äldre du blir desto mer grönsaker kan du behöva. Det är skillnad på att vara 20 år och 45 år. Om du däremot ska gå ner i vikt bör du äta halva tallriken med grönsaker och bara en fjärdedel med vardera protein och kolhydrater. Särskilt kolhydrater är det bra att dra ner på.

Äta varierat

För att du ska må bra är det viktigt att du äter varierat. Försök att äta olika slags grönsaker, både färska och tillagade. Detsamma gäller frukt och bär. Botanisera i grönsaksdelen i affären och leta efter nya och intressanta smaker. Dina goda magbakterier kommer att älska om du äter varierat och fiberrikt. Glöm inte heller att satsa på bra fetter som lax, avokado och olivolja. Försök att få i dig goda fetter varje dag.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

ecobutik.se – Allt om skönhet, mode och hälsaecobutik.se – Allt om skönhet, mode och hälsa

Rekommenderade artiklar