Jobba med skönhet

Drömmer du om att jobba med skönhet? Det är en stor och växande bransch där det finns flera vägar att gå. I långa loppet bör du dock starta eget företag, då de flesta inom skönhetsbranschen är egenföretagare.

Skönhet

Skönhet är både roligt och kreativt. Om du älskar att hålla på med skönhet, mode och hälsa finns det många olika karriärvägar som du kan välja mellan. Det som är särskilt bra inom just skönhetsbranschen är att du faktiskt kan testa olika yrken, eller branscher, utan att nödvändigtvis ha gått en utbildning. Om du ska jobba som frisör måste du naturligtvis var utbildad frisör, men alla kan testa att klippa hår. Gillar du smink och är skicklig på att sminka folk, så kan du träna på familj och vänner, titta på Youtube-filmer och lära dig mer, innan du väljer att gå en utbildning. För att jobba i en skönhets- eller modeaffär behöver du inte heller någon utbildning. Börja med att testa olika branscher, ta reda på vad du verkligen är skicklig på. Så att du sedan kan satsa på rätt utbildning. Du kan också söka upp företagare som du beundrar och be dem om råd. Om du känner en skicklig makeupartist kan du fråga denne om branschen, hur lätt det är att få arbete, vad som krävs och om olika vägar att ta sig framåt.

Egenföretagare

Såvida du inte jobbar på en modebutik så måste du nästan alltid vara egenföretagare inom skönhetsbranschen. I alla fall om du vill satsa på det långsiktigt. De flesta frisörer hyr en stol på en salong, men driver eget företag. Om du vill ha eget klädmärke måste du bygga upp det själv. Detsamma gäller om du vill ha en skönhetsbutik, vare sig det är en fysisk butik eller e-butik. För att jobba med skönhet måste du ofta ha ett eget driv, en vilja, och våga testa nya saker. Det är också viktigt att vara del av ett större nätverk och samarbeta med andra företagare.

Börja online

Det första som du kan göra för att ta dig in i skönhetsbranschen är att skapa en blogg, e-butik och/eller en YouTube-kanal. Du kan redan idag börja bygga upp ett varumärke som du sedan kan utveckla. Om du älskar parfymer och smink kan du blogga om olika parfymmärken och skapa YouTube-filmer som visar olika sminkmetoder. Om du kombinerar en blogg, YouTube-kanal och en webbshop kan du börja skapa dig både ett namn och en inkomst på ditt skönhetsintresse. Vissa personer lyckas rent av att starta klädmärken utan att ens vara designers. Det fina med skönhetsbranschen är att människor kommer vara intresserad av vad du kan designa eller erbjuda utifrån din begåvning – inte utbildning. Det är alltid bra att ha en utbildning, men om du kan skapa egna vackra silversmycken som folk vill köpa, så spelar din formella utbildning ingen roll. Bara din kunskap och kreativa begåvning.

Rekommenderade artiklar