Få vacker hy med rätt hudvård

Alla har vi någon gång upplevt hudproblem. Det finns en rad olika hudproblem, exempelvis akne, pigmenteringar och torrhetsrynkor. De flesta upplever olika hudproblem under olika delar av livet såväl som olika delar av året. Med bra hudvårdsprodukter kan du förebygga och åtgärda hudvårdsproblem som dyker upp. En skräddarsydd hudvårdsrutin med bra produkter är nyckeln till vacker och hälsosam hy.

Välj produkter som passar din hudtyp

Det finns ingen hudvårdsrutin som passar alla utan du måste själv hitta de produkter som passar just din hy. Börja med att identifiera vilken hudtyp du har. Hudtyperna brukar kategoriseras enligt följande:

 • Torr
 • Fet
 • Normal
 • Blandhy (fet T-zon och torra kinder)
 • Känslig
 • Mogen (ofta i kombination med någon av ovanstående)

När du vet din hudtyp blir det lättare att handla rätt produkter. Hos Åhléns hittar du hudvård från populära varumärken som Clinique, Biotherm, Dermalogica och Exuviance. Här finns ett stort sortiment med hudvårdsprodukter för alla hudtyper. Oavsett om du har torr, fet eller blandhy så kommer du att hitta rätt produkter i Åhléns breda hudvårdssortiment.

Välj produkter för specifika hudproblem

Om du har vissa hudproblem kan du även välja hudvård som är särskilt lämplig för just det problemet. Vanliga hudproblem är exempelvis:

 • Akne och finnar.
 • Pigmenteringar som uppstått på grund av solexponering eller hormonförändringar.
 • Rynkor och andra ålderstecken.
 • Torr och trött hy som saknar lyster.
 • Stora porer.

Det finns sällan några mirakelkurer för att trolla bort ovanstående problem, men med bra hudvård kan du successivt förbättra din hy och även förebygga problemen. Akne, finnar och mindre plitor är vanligt förekommande. Många får finnar i tonåren, men även i vuxen ålder. Kvinnor får ofta små plitor i samband med mens och vid graviditet. Det finns många receptfria hudvårdsprodukter som kan motverka akne, exempelvis ingredienser som BHA (salicylsyra), retinol och niacinamid. Om du har en solskadad hy med pigmenteringar kan du istället leta efter hudvårdsprodukter som innehåller C-vitamin som är en ingrediens som har förmågan att ljusa upp huden. Rynkor är något som är naturligt och går inte att motverka, men du kan hålla din hy ungdomlig genom att använda lystergivande hudvårdsprodukter med mycket fukt. Även porer är en naturlig del av huden och det är inte möjligt att ta bort dem eller krympa dem. Däremot finns det produkter som gör att de syns mindre, exempelvis hudvård med niacinamid.

Skydda huden mot yttre påfrestningar

Ansiktet utsätts dagligen för många olika påfrestningar. Ljuset från skärmar, sol, vind, temperaturförändringar, avgaser, bakterier och annat utsätter huden dagligen. Vi reagerar alla olika på dessa yttre påfrestningar, men det finns många sätt att skydda huden. Det bästa är att ha en bra hudvårdsrutin med produkter som är anpassade efter just din hy och din livsstil. Om du vistas mycket utomhus bör du exempelvis komplettera din hudvårdsrutin med en kräm med hög solskyddsfaktor för att minska risken för att du skadar huden i solen.

Rekommenderade artiklar