Ät hälsosamt: satsa på tallriksmodellen

För att ta hand om din hälsa är det viktigt att du äter varierat och hälsosamt. Vare sig du behöver gå ner i vikt eller vill behålla vikten, är det smart att äta utifrån tallriksmodellen.

Tallriksmodellen – gå ner i vikt

Livsmedelsverkets tallriksmodell är verkligen en bra utgångspunkt om du vill gå ner i vikt. Tallriksmodellen är indelad i tre delar: protein, kolhydrater och grönt. För att behålla vikt äter man en tredjedel av vardera, men ju äldre du blir desto mer grönsaker kan du behöva. Det är skillnad på att vara 20 år och 45 år. Om du däremot ska gå ner i vikt bör du äta halva tallriken med grönsaker och bara en fjärdedel med vardera protein och kolhydrater. Särskilt kolhydrater är det bra att dra ner på.

Äta varierat

För att du ska må bra är det viktigt att du äter varierat. Försök att äta olika slags grönsaker, både färska och tillagade. Detsamma gäller frukt och bär. Botanisera i grönsaksdelen i affären och leta efter nya och intressanta smaker. Dina goda magbakterier kommer att älska om du äter varierat och fiberrikt. Glöm inte heller att satsa på bra fetter som lax, avokado och olivolja. Försök att få i dig goda fetter varje dag.

Rekommenderade artiklar